Pages

Tuesday, 11 June 2013

Resipi Red Velvet Yang Sangat Sedap

Hari ni saya nak berkongsi resipi red velvet yang saya selalu buat. Ramai yang tanya saya drpd mana saya belajar buat kek red velvet, 


jawapannyaaaaaaaaaaaa...


daripada blogger masak

resipi ni saya cedok daripada blog intanberlian, tapi saya ubah sikit ikut citarasa saya dan berdasarkan eksperimen yang dah buat red velvet berkali-kali..Saya ni memang suka makan kek red velvet, anak-anak pun suka, suami yang tersayang pun suka. First time buat red velvet tak menjadi, may be tersilap teknik..lama kelamaan daripada suka-suka nak makan untuk husband, anak-anak & family..terus berubah membuat business kek red velvet secara sampingan.

jom check resipi KEK RED VELVET YANG SEDAP kat bawah ni:

Bahan-bahan untuk membuat kek:

Bahan A
  • 250g tepung naik sendiri (tepung gandum boleh je, tapi tekstur kek akan mampat sangat)
  • 2 sudu besar serbuk koko
  • secubit garam 
Bahan B
  • 240 ml buttermilk (240 ml fresh milk +1 sudu besar cuka)
  • 1 sudu besar pewarna merah
Bahan C
  • 113g butter
  • 2 biji telur (asingkan putih telur & kuning telur)
  • 250g gula pasir
  • 1 sudu teh esen vanilla
Bahan D
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh cuka
Bahan-bahan untuk membuat cream cheese:
  • 250g cream cheese
  • 130 g gula aising
  •  2 sudu besar fresh milk
 CARA-CARA BUAT KEK RED VELVET:
  1. Sapukan minyak pada loyang, kemudian alaskan loyang dengan kertas supaya senang sangat nak keluarkan kek yang dah masak daripada loyang nanti.
  2. Panaskan oven anda terlebih dahulu. Gunakan api atas & bawah selama 20 minit mengikut kesesuaian suhu oven masing-masing. (saya selalu guna 150 je)
  3. Bahan A: Ayak tepung naik sendiri & serbuk koko dulu, dan tambahkan secubit garam.
  4. Bahan B: Seterusnya, untuk menghasilkan buttermilk pula, campurkan 240 ml fresh milk & 1 sudu besar cuka ke dalam mangkuk. Biarkan lebih kurang 10 minit. Kemudian campurkan 1 sudu besar pewarna merah ke dalam buttermilk tadi.
  5. Bahan C: Mix putih telur & gula hingga kembang dan gebu dengan kelajuan high speed. Kemudian masukkan butter, kuning telur dan esen vanilla dan pukul lagi sampai adunan tersebut kembang.
  6. Masukkan bahan A berselang seli dengan bahan B sehingga habis dan mix bahan A, B, dan C sehingga sebati (jangan terlalu lama & guna slow speed supaya tepung tak tumpah)
  7. Bahan D: campurkan 1 sudu teh cuka dengan 1 sudu teh soda bikarbonat sehingga menjadi bubble. Masukkan bahan D yang sedang bubbling ke dalam adunan tadi.
  8. Tuangkan adunan kek yang telah siap ke dalam loyang. Ketuk-ketuk dulu adunan dalam loyang terlebih dahulu sebelum masukkan ke dalam oven supaya kek akan sama rata nanti.
  9. Masak adunan kek tadi dalam oven selama lebih kurang 35 minit atau sehingga kek anda masak
  10. Setelah kek masak, sejukkan kek anda terlebih dahulu lebih kurang 1 jam sebelum menghias kek. 

CARA-CARA NAK BUAT CREAM CHEESE FROSTING:
  1.  Satukan cream cheese, gula aising, dan fresh milk ke dalam mangkuk mixer.
  2. Mixkan kesemuanya menggunakan high speed sehingga sebati dan kembang.
  3. Ambil nozzle atau guna piping bag untuk menghias kek anda.
 SELAMAT MENCUBA!!!
siapa dah cuba, sila comment dalam entri ni tau, kalau nak bagi saya rase pun bestnyeeeer..

siapa yang teringin nak makan kek red velvet, tapi xlarat nak buat sendiri, boleh la order je dgn saya
tempahan red velvet area banting/lokasi berdekatan

1/2 kg  RM 30
1 kg RM 60

5% diskaun untuk belian RM 120 dan ke atas
call / sms : 019-6219389 (ieyna)

No comments:

Post a Comment